Ülkemizde her gün onlarca yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar sonucunda bir çok maddi zararlar oluşmaktadır. Bunlardan biride aracınızda oluşan değer kayıplarıdır. Trafik kazalarında zarar gören motorlu araçlar, onarılmasına karşın ikinci el piyasa değerinin azalması nedeniyle değer kaybına uğrar. Araçlar kaza sonucu serviste onarılıp eski hale getirilmiş olsa da; hasar nedeniyle ekonomik değerinde bir azalma olur. Yani araç istenilen şekilde tamir edilmiş olsa da artık ne araç sahibi ne de piyasa o araca çarpılmadan önceki değerini veremez. Onarım görmemiş, özenle iyi korunmuş bir araç ile kazaya karışıp onarılmış bir aracın piyasa değerinin aynı olacağı düşünülemez. Aracınızdaki değer kaybınızı öğrenmek istiyorsanız araç plakanızı ve kaza anındaki aracın ortalama kilometre bilgilerini eksper veya konusunda uzman hukukçulara bildirmeniz gerekmektedir.
Trafik kazası sonucu aracınızda değer kaybı meydana geldiyse bundan kazaya sebebiyet veren aracın ruhsat sahibi, aracın sürücüsü ve aracı Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasını yapan şirket sorumludur. ZMMS Poliçesi ile sigortacı, kusurlu araç sahibinin sorumluluğuna müteselsilen ortak olmaktadır. Trafik sigortacısı, yalnızca mağdur araçta meydana gelen hasar bedelinden değil, “doğrudan zarar” kabul edilen değer kaybından da sorumludur. Yargıtay’ın da yerleşik içtihatları da bu yöndedir.
Araç Değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. İki yıl içinde kaza yapmışsanız değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. 2 yıl sürenin başlangıcı kazanın meydana geldiği tarihten itibaren başlar. Bu süreç içinde değer kaybı talebinde bulunulmazsa alacağınız zamanaşımına uğrayacaktır.
Hak kaybına uğramamak için eksper yardımına veya hukuki destek almanızda fayda olacaktır.
Saygılarımla
Av. İzzet PEKSOY
GSM: 0532 480 05 96
Ofis: 0212 542 73 38
OzzTech Siber Güvenlik ve Yazılım Geliştirme Danışmanlığı tarafından geliştirilmiştir. 2014 - 2021
Bir cevap yazın